Dereje Hey a ceremoniál kávy z 11.teho storočia Etiópia

Vedeli ste, že káva je ovocie? Jej pôvod si pripisujú viaceré krajiny, ktoré s touto komoditou obchodujú.

VIDEO : http://www.tvnoviny.sk/historia kavy Dereje Hey

Káva pochádza z lokality Kaffa v lesnatom etiópskom regióne Sidamo. Káve sa v Etiópii hovorí „Bun“ alebo „Buni“. S tým súvisí aj istá spojitosť s anglickým ekvivalentom „Kaffa bun“ alebo „Coffee Bean“. Dodnes je v tejto africkej krajine najdôležitejšou surovinou, ale i súčasťou rodinných tradícií a kultúry.

Legenda – V Etiópii žil pastier kôz menom Káldi, ktorého stádo bolo nápadne svieže a nechcelo sa mu spať. Káldi sledoval svoje stádo pri pasení a zbadal, že kozy konzumujú červené plody neznámeho kríka. Plody zobral do kláštora a odovzdal tamojším mníchom na preskúmanie. Mnísi plody začali konzumovať a pár pôvodných zrniek kávy zasadili a dohliadali na ich rast. Po čase ich začali pražit a robiť z nich nápoje. Podla mesta Kaffa, kde sa začala písať
história ich pitia, dostal nápoj meno káva.

Chuť – Šálka tejto kávy sa vyznačuje výraznou oslnivou vôňou plnou exotiky s bohatosťou chutí, kde sa snúbi čokoládová horkosť s jemnými ovocnými tónmi. Zamätová zostatková chuť je dlhá, rafinovaná a korenistá.

Dereje Hey

Taste Ethiopian

Uložiť odkaz do záložiek.