… o zjedenom šťastí.
Boom relácií o varení, kuchárske knihy sú zaručeným komerčným úspechom, festivaly jedla priťahujú množstvo návštevníkov a kuchári sú oslavovanými celebritami. Dôvod tohoto nevšedného úspechu jedla však musí byť niekde inde , ako len v našej nenásytnosti a v hľadaní správnej a vyváženej stravy pre naše telo.
Nežijeme preto aby jedli, ale jeme , aby sme žili. Táto okrídlená veta však platí len ak pod žitím rozumieme aj emočnú kvalitu a psychologickú vyrovnanosť nášho života. Jedlo nemá len hodnotu nutričnú , neslúži len ako palivo , vďaka ktorému môžme len tak prežívať zo dňa na deň . Má aj , alebo má majmä , hodnotu psychologicko terapeutickú, ktorá robí naše prežívanie skutočne života hodným.
O nutričnej hodnote jedla pre naše telo toho vieme veľmi veľa. Ale o nutričnej hodnote jedla pre našu dušu, premýšlame len málo.
- Žijeme v uňaháňanom svete, kde kvôli stresu veľmi často zabúdame na to lepšie v nás. Ale môžme si dať pohár čerstvého mlieka a zrazu si spomenieme na radosť a bezstarostnosť nášho detstva. Môžme si dať zrelú figu a zrazu si spomenieme na erotickú dovolenku v Chorvátstku ,kde sme boli s našim partnerom. A tak vďaka jedlu opäť privoláme do života trocha zabudnutej bezstarostnosti a pozrieme sa na nášho partnera tak,ako na začiatku vzťahu.
- Žijeme v svete , kde strácame pocit vlastnej identity , kde sa cítime byť len súčasťou anonymného davu . Ale dokážeme pripraviť špagety karbonára s trochou tymiánu tak, ako nikto iný. A naše bryndzové halušky sú našim vlastným tajomstvom. Vďaka jedlu opäť nachádzame sami seba, a uvedomujeme si , že tak ako tie výborné špagety , aj náš život je len v našich rukách.
- Žijeme v svete, kde umenie a krása su valcované chladným byznsovým myslením. Ale krásne naservírované a dokonale naaranžované jedlo môže pomôcť nasýtit náš hlad po kráse a vrátit nám túžbu po upokojujúcom umení.
- Žijeme v snobskom svete, kde sme neustále hodnotení podľa toho , ako vyzeráme , čo čítame , čo jeme… Ale doma , keď nás nikto nevidí, môžme z toho sveta krivých zrkadiel uniknúť len tým, že si s pocitom rebelského víťazstva dáme chlieb s maslom , kečupom a lekvárom súčasne, strhneme masku predstierania ,čím sa nám vráti hrdosť v seba samotného.
- Žijeme v svete kde obyčajný ľudský rozhovor je vytláčany komunikáciou technickou. Tá síce zkrátila vzdialenosti , blízkosť však nevytvorila. Jedlom môžme vytvoriť priestor pre spoločnú, obyčajnú ,ľudskú komunikáciu, a tak nás opäť posunúť bližšie k sebe.
Jedlo teda obsahuje filozofiu šťastnejšieho života, ktorej nemusíme rozumieť, a nemusíme ju ani študovať.Je to filozofia , ktorá nás môže robiť šťastnejšími jednoducho tým, že jeme !!
Ministerstvo šťastia, 22.04.2018